Knijpen...

 

De kalender meldt 7 mei. De thermometer roept 25 graden Celsius. Een zomerse dag terwijl de zomer nog moet beginnen. Hopelijk mogen we over een krappe twee weken van hetzelfde weer genieten wanneer ik met mijn cursisten in de Champagnestreek neerstrijk voor een fotografieweek. Zo niet, dan zetten we het op een beschaafd en bescheiden drinken. Anders ook.

Prachtig weer dus en ik ben de laatste om er over te klagen, maar er zit wel een lastig kantje aan voor een fotograaf. Enkele dagen terug, we mochten hetzelfde type weer optekenen, gaf ik een  workshop aan een zevental cursisten. Buiten in de open lucht welteverstaan. We posteren ons in Het Hof in Dordrecht. Het prachtige stukje Dordt waar 'Holland' is ontstaan en 'we' heldhaftig de bezettende Spanjolen van repliek dienden. Een paar jaar geleden: 1572, de 80-jarige oorlog en Willem van Oranje is aan zet. Heerlijk om juist voor die plek eens uit de studio te kruipen en 'en plein air' te werken. Een heerlijk zonnetje en voor wie het te warm krijgt is er dan de schaduw. Het probleem voor een fotograaf zit hem precies in dat directe zonlicht en de donkere schaduw. Met andere woorden: Het zonlicht is te fel, de schaduwen te zwart, de contrasten te groot en alle modellen knijpen met hun ogen tegen de overdaad aan licht. Nog maar niet te spreken van de onverlaten die zich met opzichtige korte broeken en spierwitte stelten dwars door je beeld heen lopen te vergapen aan de modellen. Kortom, geef mij maar een bewolkte dag, weinig wind, zonder regen graag, dank u wel.

Tijdens buitenshoots voor bedrijven of particulieren, denk aan trouwerijen en dergelijke, zie je de mensen denken: De zon schijnt, dus de fotograaf heeft vandaag een makkie. Helaas, niets is minder waar. Juist bij felle zon kom je onherroepelijk in de problemen met de bovengenoemde fenomenen. Het wit bijt uit. Het zwart loopt dicht. Alleen maar ellende eigenlijk.

Alleen maar ellende? Nou ja, zo erg is het natuurlijk ook niet. Als je een beetje vindingrijk bent, als je goed naar de hoeveelheid en kleur van het licht kijkt, kom je een heel eind. Dan kun je zelfs in de volle zon, tegen het licht in fotograferen. Iemand een idee hoe deze foto's zijn gemaakt?

Ik hoor het wel.

Kom ook vanaf 16 mei eens kijken in de bibliotheek van Ridderkerk: 6 weken lang exposeren met o.a nieuw en (levens)groot werk dat ik nog niet eerder heb laten zien. cool   Sint Jorisplein  77, ook een aantal avonden geopend.

 

Models, in order of appearance: Guusje, Ilonka.

 

 

  • (+31) 06 20 20 71 62
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tell your friends!