Skip to main content

Soms

 

Soms heb je een shoot waar bijna alles goed gaat, maar ronduit zelden krijg je een onverwachte gelegenheid om te fotograferen waarbij vrijwel ieder shot raak is. Toch kan het.

Onlangs gaf ik, in een serie van vijf avonden portretcursus, een les in afzwarten. Je komt die laatste term niet tegen in de wereld van fotografie, maar hij bestaat echt, denk ik. Ik geloof niet dat ik hem zelf heb bedacht. Het betekent dat je met een minimum aan licht schaduwen probeert te maken. Ik begrijp dat ik met die uitleg weinig licht in de duisternis schep, maar om het te begrijpen moet je maar een cursus bij me komen volgen.

Maar goed, de les afzwarten was dus aan de orde. Nu moet ik voor mijn cursussen en workshops altijd op zoek naar modellen. Er bestaat inmiddels een behoorlijk lange shortlist van mensen die ik kan/mag vragen, maar je kunt niet iedere week iedereen lastig vallen met geblaat over model staan. Het is iedere keer dus weer een soort van lastig en ik probeer 'mijn' modellen dan ook met voldoende tijd er tussen, om en om weer eens te vragen. Het was alweer een tijdje geleden dat ik Sander had gevraagd, dus ik waagde een poging. En ja, Sander was in de gelegenheid om een avondje te komen staan. Nu heeft Sander aan een half woord genoeg en toen ik hem in ruim drie woorden uitlegde wat ik wilde doen met de cursisten was zijn reactie: "Komt voor elkaar, ik scharrel wel wat attributen bijeen". En dan weet je dat het goed komt.

Gekleed in driedelig maatpak, vlinderstrik, gewapend met overjassen en hoeden arriveerde hij in mijn studio. En als je Sander in de studio voor de camera hebt gebeurt er altijd wat. Meestal probeer ik tussen het lesgeven door zelf ook wat snelle shots te maken, maar omdat het aan voorbereiding, rust en concentratie ontbreekt ben ik zelden tevreden over die gelegenheidsfoto's. Het lukt uiteraard vaak wel om een of twee goede beelden te destilleren, maar soms, nee ronduit zelden is vrijwel ieder shot dat je maakt de moeite waard. Ik heb die avond welgeteld vijftien foto's gemaakt, waarvan er zo tien bruikbaar zijn. Ik zal me in dit blog beperken tot enkelen daarvan.

Thanks, Sander!